• Lorem ipsum

5 tips voor duurzame verpakkingen

24 Jul 2020
door Bradley Dassen

Duurzame verpakkingen

Duurzaamheid speelt in heel de wereld een steeds belangrijkere rol, uiteraard ook in de verpakkingsindustrie. Vanuit verschillende overheden wordt, van u als bedrijf, steeds meer verwacht op het gebied van duurzaamheid. Zo wordt verwacht om verpakkingsmaterialen te recyclen, her te gebruiken en om andere vormen van het reduceren van verpakkingsmaterialen toe te passen. Deze verwachtingen komen voort uit de Europese Richtlijn 94/62/EG Verpakkingen en Verpakkingsafval. Naast de huidige wet- en regelgeving komt vanuit de klanten ook steeds meer vraag naar hoe duurzaam u bent als bedrijf. Wilt u als bedrijf ook voldoen aan deze verwachtingen? Hier een aantal tips om aan deze verwachtingen te voldoen;

1. Hersluitbare verzendzakken en dozen

Om verpakkingen in Nederland en de rest van de wereld te reduceren kunt u gebruik maken van verzendzakken en dozen met hersluitbare plak- en tearstrip. Hiermee voorkomt u dat uw klanten bij het retourneren van de producten, nieuwe dozen of zakken moeten aanschaffen. Daarnaast zijn deze dozen makkelijk recyclebaar bij het verwerken van het karton.

2. Voorkom het verzenden van lucht

Op voorhand is het belangrijk om te kijken naar wat voor verpakking geschikt is voor het verzenden van uw producten. Door goed naar het formaat dozen te kijken waar u uw producten in verzend, kunt u rekening houden om het verzenden van lucht te voorkomen. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om maatwerk toe te passen op uw verpakkingen. Met maatwerk kunt u uw dozen precies zo laten samenstellen waardoor uw product perfect in de doos past.

3. Gebruik van gerecyclede materialen

Wanneer u kiest voor het verpakken door gebruik te maken van kartonnage, is het belangrijk dat u als bedrijf op de hoogte bent van de mate van gerecyclede materialen in uw verpakkingen. Wanneer uw producten gemaakt zijn van gerecyclede grondstoffen ontstaat een gesloten materiaalketen waardoor er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn bij het fabriceren van deze verpakkingsmaterialen. Goede voorbeelden van milieuvriendelijke verpakkingen zijn verzenddozen van gerecyclede materialen zoals; brievenbusdozen, verzenddozen en verzendenveloppen.

4. Reduceren van plastic materialen

Vanuit de wet- en regelgeving opgesteld vanuit de overheden komt ook de verwachting dat het gebruik van plastic materialen zoveel mogelijk gereduceerd wordt. De verpakkingsmaterialen die gemaakt zijn van plastic, zoals plastic verzendzakken, opvulmaterialen en paklijst enveloppen zijn vaak verkrijgbaar in duurzame varianten. Zo zijn er verzendzakken van karton welke gemaakt zijn van gerecycled karton. Ook op het gebied van de paklijst enveloppen zijn er veel ontwikkelingen gaande die leiden tot duurzame oplossingen. Een voorbeeld hierbij is de ecologische paklijst envelop welke volledig is gemaakt van gerecycled papier in plaats van plastic. Een goed voorbeeld van nieuwe ontwikkelingen om duurzaam te verpakken. 

5. Recyclebaarheid van verpakking

Ook de recyclebaarheid van de verpakking speelt een belangrijke rol in de mate van duurzaamheid van de verpakking. Buiten het feit dat de verpakking zoveel mogelijk moet worden samengesteld vanuit gerecyclede materialen, is het ook van belang dat de verpakking recyclebaar is. Hierbij kan het materiaal opnieuw gebruikt worden voor verpakkingen of worden geperst tot korrels waarvan nieuwe producten gemaakt worden. Een milieuvriendelijke verpakking.    

Wilt u als bedrijf duurzaamheid uitstralen naar uw klanten en bent u benieuwd naar welke mogelijkheden u heeft om duurzaam te verpakken? Neem eens een kijkje in ons e-commerce assortiment of neem contact op met ons op via [email protected] of bel naar 0174-638412, wij helpen u graag!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »